fbpx

E2S este cel mai mare producător independent de dispozitive de semnalizare din lume.
Compania noastră este specializata în proiectarea, dezvoltarea și fabricarea semnalelor sonore și vizuale de înaltă performanță pentru locații comerciale, industriale, marine și periculoase, cu o experiență de peste 27 de ani.
Sediul central și operațiunile de producție fiind situate în Londra, Marea Britanie, cu facilități extinse pentru proiectare, fabricație, asigurarea calității, testare și expediere, împreună cu un centru de servicii pentru clienți care deservește piețele globale.
E2s deține un hub de distribuție global și o divizie de vânzări in Romania prin Incotech, ce deservește clienții din principalele tari balcanice, cărora le asigura servicii de vânzare, asistenta, monitorizare si service.

E2S produce o gamă largă de claxoane sau sunete de alarmă adecvate pentru multe aplicații. Eficiența oricărui dispozitiv de semnalizare sonor depinde de: dimensiunea și / sau distanța zonei care trebuie acoperită, zgomotul de fond și modelul și frecvența tonului

Cum calculez distanța efectivă și acoperirea unui sistem de alarmă?

Volumul sonor scade pe măsură ce ascultătorul se îndepărtează de sursa sunetului, în principal datorită „divergenței”. Intensitatea scade deoarece energia este răspândită pe o zonă mai mare. Scade invers cu pătratul distanței de la sursă la o rată de 6dB pentru fiecare dublare a distanței. Deci, ieșirea sonoră de la o alarmă evaluată la 106 dBA) va călători de două ori mai mult decât un sunet evaluat la 100 dB (A). Dacă un sunet este evaluat la 100dB (A) la 1 metru, la doi metri va fi 94dB (A), la 4 metri va fi 88dB (A) și așa mai departe.

Distanță (metri) Reducere (dB (A))

Distanță (metri) Reducere (dB (A))

1

0

2 (1m doubled)

-6

4 (2m doubled)

-12

8

-18

16

-24

32

-30

64

-36

128

-42

256

-48

512

-54

Cum afectează zgomotul ambiental de fundal asupra eficienței sondei

Notă: Distanța efectivă a unui sunet este atunci când dB (A) calculat atinge cel puțin 5dB (A) peste zgomotul de fundal mediu cunoscut. De exemplu, distanța efectivă a unui sunet de 100dB (A) @ 1 metru într-un zgomot ambiental de 65dB (A) este distanța la care nivelul de ieșire al sondei se reduce la 70 dB (A), adică 100 dB – 30 dB = 70dB. Din tabelul de mai sus (și folosind regula pătratului invers), o reducere de 30 dB înseamnă că sonda are o distanță efectivă de 70 dB de 32 de metri.

Un sunet de 120 dB (A) @ 1 metru are o distanță de 70 dB de aproximativ 300 de metri, adică de zece ori distanța efectivă și, mai important, de 100 de ori aria de acoperire.

De retinut:

• În aer liber, sunetul se va răspândi în toate direcțiile. Într-un spațiu închis, o parte din sunet va fi reflectată și va crește nivelul sonor.

• Sonda complet montată este poziționată lângă un tavan, mai mult sunet va fi reflectat. Același lucru este valabil și pentru un sunet montat pe tavan lângă un perete.

• Un sunet montat pe un perete este mai eficient decât unul montat pe un stâlp.

• Sondele trebuie amplasate pentru a evita obstacolele imediate, ideal la o înălțime de aprox. 2 până la 2,5 metri.

• Sunetele sincronizate vor oferi un efect general mai eficient.

• Este posibil ca personalul să poarte protecție pentru urechi.

Atenuarea ieșirii sunetului: frecvență și model de ton:

Ieșirea sunetului este, de asemenea, afectată de frecvența sunetului. Frecvențele mai joase tind să călătorească mai departe, pătrund mai bine în structuri și sunt mai puțin susceptibile de a fi atenuate de obstrucții. O ajustare suplimentară a gamei unui sunet poate fi făcută în funcție de frecvența tonului, așa cum se arată mai jos.

Frecvența sondei

Ajustare

Pana la 500Hz

0dBA

500Hz to 1000Hz

-3dBA

1000Hz to 2000Hz

-5dBA

De retinut:

Percepția unui ton nu depinde în totalitate de frecvență și de nivelul sonor. O ieșire cu frecvențe diferite și / sau tipar temporal va avea un sunet mai distinct. Acest lucru poate fi util în zonele cu zgomot de fond în care se poate purta protecție auditivă. De obicei, cele mai eficiente sunt frecvențele în două tonuri, frecvențele intermitente, ramp-up sau ramp-down.

De câte alarme am nevoie?

Atunci când zona care urmează să fie acoperită este mare și / sau zgomotoasă, designerii adaugă adesea mai multe sunete. Acest lucru ar putea duce la o acoperire inadecvată, în cazul în care sunetele de alarmă au fost poziționate incorect sau ar necesita adăugarea mai multor sunete pentru a atinge nivelul minim de alarmă.

Exemplu:

Întrebare: O cameră de 30m pe 20m, cu foarte puțin zgomot de fond (aprox. 65dB (A)), este acoperită în mod satisfăcător de un sunet de 100dB (A) cu o rază de 70dB (A) de aproximativ 30m. De câte sunete ați avea nevoie dacă mașinile grele ar însemna că zgomotul de fond a fost de 85 dB (A)?

Răspuns: Unul! Dacă zgomotul de fundal crește cu 20 dB, instalați un sunet cu 20 dB mai puternic, adică un sunet evaluat la 120 dB (A). Acest principiu simplu este adesea uitat în nevoia de a acoperi zone mari și zgomotoase.

Distanța efectivă a unui sunet de 100 dB (A) într-un mediu foarte zgomotos este de 1,8 m, distanța unui sunet de 120 dB (A) este de aproximativ 18 m (de 10 ori distanța).

Notă: Sunetele de alarmă prea puternice pot fi periculoase și pot provoca panică, disconfort și pot îngreuna comunicarea. Ca orientare, nivelul general de alarmă ar trebui să fie de maximum 10-15 dB (A) peste zgomotul de fond ambiental.

Pentru a atinge 90bB (A) într-o zonă de 50 × 30m

Fie potriviți optzeci de unități A100 (100dB (A) la 1m) sau potriviți doar două unități A121 (121dB (A) la 1m)

Mai multe considerații de proiectare

Sunetele nu sunt, în general, eficiente la o ieșire mai mică de 65 până la 70 dB (A) sau mai mică de 5 dB deasupra zgomotului ambiental de fond. Sonde suplimentare sau sonore suplimentare pot fi necesare după calcularea distanței și acoperirii maxime necesare. Orice ajustare în funcție de frecvența de ieșire ar trebui, de asemenea, luată în considerare.

Ușile de incendiu interne atenuează sunetul cu cel puțin 30 dB, iar ușile normale cu cel puțin 20 dB. Este recomandabil ca orice sunet să nu fie obligatoriu să fie auzit prin mai multe partiții.

În exemplul de mai sus;

Atenuarea cauzată de distanța d1, ușa și partiția și distanța d2 trebuie calculate (cu o ajustare pentru frecvența tonului). Nivelul final de dB (A) nu trebuie să fie mai mic de 65 până la 70 dB (A) sau cel puțin 5 dB deasupra nivelului de fundal din zona 2.

Ar trebui să aveți grijă să nu utilizați un sunet cu ieșire prea mare în zona 1 pur și simplu pentru a atinge un nivel acceptabil în zona 2, deoarece acest lucru poate face ca nivelurile din zona 1, în special apropiate de sonda, să fie inacceptabil de puternice.

Ieșirea sunetului pentru mai multe sonde

Două sonde împreună cu o ieșire egală măresc ieșirea totală cu 3dB. Deci, două sonde de 100 dB (A) împreună vor oferi 103dB (A) în total.

Patru sonde de 100dB (A) vor livra în total 106dB (A). Este important să stabiliți cel mai potrivit sunet în etapa de proiectare, deoarece simpla adăugare a mai multor aceleași sunete poate crește nivelul de alarmă general cu doar câțiva dB.

Avertizare în caz de dezastru / semnalizare în zonă largă

Sirenele mari cu ieșiri mari de obicei de 140 dB (A) și peste au considerente suplimentare, cum ar fi:

  • Atenuarea cauzată de efectele la sol, bariere precum clădirile
  • Gradienți verticali de temperatură
  • Refracție atmosferică
  • Absorbția sunetului în atmosferă
  • Percepția oamenilor
  • Construcția unei clădiri

Este important să realizăm că prezicerea acoperirii poate fi doar o estimare. O combinație a acestor factori care atenuează sunetul în atmosferă este atât complicată, cât și imprevizibilă.

Vânturile puternice vor influența eficiența acoperirii sunetului. Va avea tendința de a face ca sunetul să se deplaseze mai departe în direcția în care suflă, adică în aceeași direcție în care va fi suflat gazul în cazul unei scurgeri.

În general, sondele de avertizare în caz de dezastru ar trebui să fie montate orizontal la 10-15 metri deasupra solului, de preferință în cel mai înalt punct al amplasamentului care urmează să fie acoperit (deși nu atât de ridicat încât sunetul să se deplaseze deasupra zonei). Ca un ghid general, luați înălțimea oricărei obstrucții în limita a 50 m și mențineți sonda cu cel puțin 2 m mai mare decât aceasta pentru cea mai bună acoperire a sunetului – în mod ideal, sursa spre țintă ar trebui să fie orientată sau „linia de vedere”.

Informații suplimentare

Barierele Zener sunt mult mai simple decât interfețele de izolare și tind să fie mai flexibile în aplicare. În general, barierele Zener pot fi utilizate în diferite circuite. Interfețele de izolare tind să fie proiectate pentru o anumită aplicație și sunt limitate în modul în care sunt utilizate.

Interfețele de izolare (cunoscute și sub numele de izolatoare galvanice) nu necesită același grad de integritate pe Pământ ca interfețele de barieră Zener. Cu toate acestea, pentru a evita riscul de încărcare a cablurilor către potențiale necontrolate și astfel de achiziționare a energiei capacitive stocate care poate fi incendiară, ar trebui prevăzută o cale de descărcare către Pământ. Acest lucru ar fi de obicei între 200kΩ și 1MΩ și nu este considerat a fi legat la pământ în ceea ce privește bucla de instrumentare.

Produsele cu siguranță intrinsecă vor fi proiectate pentru zona 0 (gaz) și zona 20 (praf) și, prin urmare, pot fi utilizate și în zonele 1, 2, 21 și 22. În general, acestea folosesc carcase standard „industriale”, iar protecția provine de la componentele electronice special concepute pentru a limita cantitatea de energie pentru a preveni o explozie. Împreună cu o barieră Zener sau un izolator galvanic, oferă o soluție foarte sigură, care este ușor de instalat, dar cantitatea limitată de energie înseamnă că dispozitivele IS vor avea performanțe mai mici decât aceleași dispozitive instalate într-o zonă sigură. De obicei, sirenele vor avea o ieșire cuprinsă între 90dB și 105 dB @ 1m, iar balizele vor folosi lumini de avertizare cu LED-uri de putere redusă, mai degrabă decât stroboscopuri ultra-strălucitoare de xenon. Această limitare înseamnă că, deși pot fi utilizate în aer liber într-o instalație, ieșirile de sunet nu sunt suficient de puternice pentru a fi audibile deasupra zgomotului de fond. În consecință, produsele IS sunt, de obicei, cel mai bine instalate în interior în spații de depozitare, instalații farmaceutice și camere de control și sisteme de alarmă de incendiu interioare care acoperă zonele periculoase.

Produsele rezistente la explozie utilizează echipamente electronice standard, dar sunt adăpostite în carcase robuste concepute pentru a conține orice potențială explozie care ar putea apărea în interior. Aceasta înseamnă că sunt mai grele și mai dificil de instalat decât echivalentele IS, dar pot avea ieșiri semnificativ mai mari. De exemplu, sunetele de alarmă pot fi de până la 120dB @ 1m, iar balizele pot încorpora stroboscopi puternici de xenon, oferind o lumină eficientă de până la 500cd De exemplu, un far LED cu siguranță intrinsecă poate avertiza oamenii doar la câțiva metri de locația lor, dar un far Xenon cu o explozie de 21 Joule are o distanță efectivă de avertizare de până la 35 de metri. Mai important, blițul de intensitate mare va reflecta orice suprafață și va atrage atenția chiar dacă cineva nu se uită direct la el, o considerație deosebit de importantă într-un mediu de plantă în care personalul de întreținere se va concentra asupra muncii lor și trebuie să știe dacă există o urgență. Aceste produse sunt pilonul principal al sistemelor de alarmă de incendiu, de detectare a gazelor și de PA pe instalațiile mari petro-chimice din întreaga lume, unde gazul este principalul pericol. Din ce în ce mai mult, se instalează dispozitive de avertizare în fabricile de procesare a zahărului, în instalațiile de depozitare a cerealelor și în alte zone în care praful, mai degrabă decât gazul, este principalul pericol de explozie. Evident, orice echipament instalat în astfel de zone trebuie să fie certificat pentru utilizare în zonele 20, 21 sau 22.

Multe locații sunt clasificate ca Zona 2 și este posibil să se instaleze dispozitive de alarmă care au fost proiectate special pentru aceste zone. Aceasta înseamnă că pot fi specificate produse de înaltă performanță, care sunt mai ușor de instalat și care au un cost de achiziție mai mic. Surprinzător, deși există un caz puternic de cost-beneficiu pentru acest tip de produs, marea majoritate a zonelor din zona 2 sunt populate de produse din zona 1; se pare că proiectanții adoptă o abordare prudentă atunci când specifică.

×
img

    Formular de contact rapid.

    Contact

    Telefon

    +40 722 254 318

    +40 21 336 5268

    Email

    incotech@incotech.ro

    office@incotech.ro

    Adresa

    Str.Principatele Unite nr.2 vila D ap.1 sector 4 Bucureşti RO