fbpx

Facem lumea un loc mai sigur!
Incotech vine catre dumneavoastra cu o echipa ce are o mulțime de cunoștințe cu privire la tehnologiile și aplicațiile detectoarelor noastre de gaze, montate si vandute în multe instalații din întreaga tara – și suntem dornici să împărtășim aceste cunoștințe si produse cu dvs!
Centrul nostru de informare din interiorul website-ului este destinat să ajute și să ofere o înțelegere solidă a tehnologiilor senzorilor de gaz, a proprietăților gazelor și a tehnicilor de detectare.
Ne propunem să vă participam activ la consolidarea cunostintelor dvs. in gestionarea pericolelor la locul de muncă. Cu toate acestea, ar trebui, desigur, să efectuați întotdeauna o evaluare completă specifică pentru riscurile la locul de muncă!

Cum funcționează o cameră curată?
Camerele curate sunt concepute în mod unic pentru a menține un spațiu de lucru curat de particule și contaminanți, dar cum se face asta? Există o serie de componente fizice care mențin o cameră curată în funcțiune – și le vom acoperi – dar încăperile curate folosesc fizica pentru a menține particulele departe de spațiul dvs. de lucru.

Două cuvinte: presiune pozitivă.
Deci, cum funcționează asta?
În primul rând, să prezentăm modul în care o cameră curată este construită și structurată fizic pentru a înțelege modul în care fizica joacă un rol.
Structura unei camere curate
Camerele curate sunt construite având în vedere 4 zone:

 • Mediul exterior
 • Zonele auxiliare
 • Camere curate
 • Zona curată

Aerul este adus din mediul exterior pentru a fi circulat prin unitatea de tratare a aerului (AHU) și filtrele corespunzătoare în încăperile corespunzătoare. Aceasta este structura fizică a camerei curate care permite presiunii pozitive să îndepărteze particulele din aer și să mențină camera curată.
Deci, când ne uităm la structura fizică a unei camere curate, aceasta seamănă cu un corp uman. Aveți mediul exterior care interacționează cu zonele auxiliare – iar la om, aceasta ar fi pielea care le protejează organele interne de lumea exterioară. Atunci zonele curate ar fi organele interne care trebuie să rămână curate de bacterii și influențele externe pentru a rămâne curate.
Acum, în camera curată, avem filtrele care servesc drept plămâni. Aerul trece prin filtre pentru a pătrunde în sânge și se difuzează către restul corpului. Unitatea de tratare a aerului (AHU) este inima, care mișcă aerul (sângele) pe tot corpul, utilizând ventilatoare centrifuge (artere și vene) pentru a duce sângele acolo unde trebuie să meargă.
În cele din urmă, se reunesc ca o componentă de lucru care păstrează interiorul curat și funcțional.

Materialele de construcție pentru o cameră curată
Datorită naturii muncii făcute într-o cameră curată, acestea trebuie să poată fi igienizate temeinic și ușor. Aveți anumite opțiuni pentru pereții camerei curate pentru a dicta aspectul camerei curate, dar materialul ar trebui să fie neporos și igienizat cu ușurință.
Aceste materiale pot include sticlă, aluminiu, oțel inoxidabil, gips acoperit cu vinil și policarbonat. Nu numai că aceste materiale se potrivesc criteriilor de a fi ușor de curățat și neporoase, dar pot fi construite și cu un model de fagure interior.
Acest model de fagure în perete face peretele mai ușor, astfel încât este mai ușor de instalat și economisește costurile de material și instalare. De asemenea, pot fi personalizate pentru a se potrivi aspectului facilității dvs.

Unitatea de tratare a aerului într-o cameră curată
Inima camerei curate este unitatea de tratare a aerului (AHU). Nu numai că găzduiește filtrele care mențin camera curată curată, dar folosește și ventilatoare pentru a împinge aerul curat în diferite părți ale camerei curate, asemănător vaselor de sânge de pe tot corpul. Este componenta critică a modului în care funcționează camerele curate.

Fără AHU, nu există cameră curată.

AHU-urile folosesc un ventilator centrifugal pentru a deplasa aerul în jurul camerei. Spre deosebire de ventilatoarele normale, care mișcă aer direct prin ele, ventilatoarele centrifuge sunt concepute pentru a redirecționa fluxul de aer. Acest lucru permite camerei să circule continuu aerul în diferite zone ale camerei și prin diferite filtre.
Circulația este o parte importantă a păstrării aerului curat – motiv pentru care camerele curate folosesc mult aer. Dar, cel mai important, această circulație menține aerul care trece prin filtre, în special filtrele HEPA și ULPA.

Filtre HEPA
Camerele curate funcționează folosind filtre de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA) pentru a cernea particulele din aer când intră în cameră. Filtrele HEPA sunt eficiente la 99,97% pentru eliminarea contaminanților din aer, cum ar fi praful, polenul, bacteriile, mucegaiul și alte particule din aer.
Particulele cu dimensiunea de 0,3 microni sunt definite ca cele mai penetrante dimensiuni ale particulelor (MPPS) ale filtrului HEPA, ceea ce înseamnă că particulele mai mari vor fi captate de filtru la o rată mult mai mare. Cu toate acestea, filtrele HEPA pot filtra și particulele mai mici.
Majoritatea camerelor curate vor folosi filtre HEPA, deoarece sunt extrem de eficiente și ușor disponibile; cu toate acestea, unele camere curate utilizate pentru producții mai sensibile pot utiliza și filtre ULPA.

Filtre ULPA
Camerele curate funcționează, de asemenea, folosind filtre de aer cu penetrare foarte scăzută (ULPA) în anumite cazuri pentru a cernea particule chiar mai fine. MPPS-ul unui filtru ULPA este de 0,12 microni. Au o eficiență de 99,9995%.

Nu sunt necesare pentru fiecare cameră curată și reprezintă o cheltuială suplimentară la construcția inițială și în timpul întreținerii. De asemenea, deoarece acestea sunt mai restrictive, utilizarea unui filtru ULPA duce la costuri mai mari de energie și la ventilatoare mai puternice. Dar acestea sunt o idee excelentă în camere curate utilizate pentru produse extrem de sensibile, cum ar fi microprocesoarele.

Puterea presiunii pozitive
Deci, acum știm cum funcționează corpul sălii curate, dar cum folosește fizica pentru a menține camera mai curată?

Simplu. Folosește presiune pozitivă.
În esență, aceasta înseamnă că aerul din camera curată este la o presiune mai mare decât aerul din afara camerei. Deoarece lumea încearcă în mod natural să se afle într-o stare de echilibru, camera încearcă să facă presiune chiar și cu cea din afara camerei. Așadar, aerul părăsește în mod constant camera și ia cu ea particule purtate în cameră – un alt motiv pentru care camerele curate folosesc mult aer și circulație.
De asemenea, deoarece aerul iese mereu din cameră, nu intră aer nou în mod natural. Doar aerul care este forțat să intre prin AHU (și curățat prin filtre) este introdus în mediul de cameră curată.
Imaginați-vă că un fierbător de ceai este încălzit pe aragaz. Pe măsură ce apa se încălzește, această căldură se traduce prin moleculele din apă având mai multă energie cinetică, ceea ce înseamnă că se mișcă mai mult. Pe măsură ce se mișcă mai mult, sărind din interiorul ceainicului de ceai (și vizibil văzut ca fierbe), crește presiunea din ceainic. În cele din urmă, presiunea crește până la punctul în care apa trebuie să scape, deoarece nu mai este nicăieri în ceainicul de ceai. Deci suflă prin gura fierbătorului de ceai. În acel moment, nimic nu poate intra în ceainicul de ceai, deoarece singura cale de intrare și ieșire (gura de scurgere) are aburi care ies din ea.
Interiorul fierbătorului de ceai are o presiune pozitivă (mai mare) decât mediul exterior și, pentru a crea un echilibru, aerul din interior trebuia să iasă din fierbător.
În timp ce camera curată nu va fi încălzită până la punctul de fierbere, se aplică același principiu. Presiunea din interiorul camerei rămâne pozitivă, astfel încât aerul este forțat din cameră în lumea exterioară, împiedicând pătrunderea de particule noi.

Și aceasta este fizica din spatele modului în care funcționează o cameră curată.

Întreținerea pentru a menține o cameră curată în condiții perfecte
Fiecare cameră curată ar trebui să aibă supravegherea regulată a particulelor pentru a se asigura că AHU își face încă treaba. Aici, la Lighthouse Worldwide Solutions, oferim contoare de particule de cea mai bună calitate pentru a ne asigura că camera curată rămâne curată utilizând monitorizarea sau certificarea în timp real.
Camerele curate trebuie să fie certificate frecvent pentru a vă asigura că funcționează corect. Cu toate acestea, frecvența certificării depinde de utilizarea acesteia. Aceste certificări se fac prin prelevarea eșantionării aerului și folosirea unui contor de particule pentru a examina eșantionul.
Deși această practică este minimul necesar pentru certificare, dacă industria dvs. produce produse aseptice sau sterile (cum ar fi produsele farmaceutice sau semiconductorii), vă recomandăm cu tărie soluția de monitorizare în timp real. În această situație, camera curată va fi monitorizată în mod constant și veți fi alertat dacă curățenia aerului este amenințată. Aceasta înseamnă că camera curată este monitorizată constant în timpul utilizării pentru a vă asigura că funcționează în mod constant la niveluri optime și că riscul de contaminare a produsului este redus semnificativ.

Informații suplimentare

×
img

  Formular de contact rapid.

  Contact

  Telefon

  +40 722 254 318

  +40 21 336 5268

  Email

  incotech@incotech.ro

  office@incotech.ro

  Adresa

  Str.Principatele Unite nr.2 vila D ap.1 sector 4 Bucureşti RO